Konsert

• Arrangør Agora Kulturkafé
Kjøp billetter

GJERTRUDS SIGØYNER ORKESTER m/ HELGE JORDAL

Agora Kulturkafé har gleden av å presentere en gladnyhet, i samarbeid med Alles Kulturhus! Gjertruds Sigøynerorkester inntar igjen Hønefoss - og inntar denne gangen Bysalen Amfi!

Denne fantastisk, sprudlende gjengen av glitrende musikere, samspilte og lekende, med brennhete primas Gjertrud Økland på fele! Dette slår det gnister av! Men denne gangen er det ikke den legendariske julekonserten, men er annet repertoar - der orkesteret suppleres av den legendariske scenepersonligheten Helge Jordal!

Helge Jordal er en av Norges mest profilerte og særegne skuespillere. Han er også en utmerket vokalist med stor uttrykkskraft. Gjertruds Sigøynerorkester og Helge arbeider med en konsertforestilling med dikt, fortellinger, sanger og musikk fra sigøyner og taterkulturen. Helge formidler dette på medrivende vis, med fintfølelse, autoritet og kraft.
Deler av dette stoffet har vært fremført ved flere festivaler og konserter siden 2019 og publikum har vært begeistret. GSO og Jordal utvider stadig sitt felles repertoar og videreutvikler materialet til en mer sammenvevd forestilling. De senere årenes økende tilstrømming av fattige rom, både til Norge og andre EU-land, har aktualisert og synliggjort det stigma sigøynere og rom er utsatt for. GSO og Jordal ønsker å synliggjøre at dette er mennesker som er bærere av usedvanlig rike kulturelle tradisjoner som store deler av europeisk kulturliv i århundrer har hentet inspirasjon fra.

Hovedvekten er på musikk, sanger, dikt og fortellinger fra sigøyner og taterkulturen, men ensemblet gjør også noen avstikkere innom andre sjangere, noe som både skaper et spenn i uttrykket og kan fungere som et «apropos» til forestillingens tema.
Gjertruds Sigøynerorkester har spilt sammen i 30 år. De har turnert i øst-Europa og Norge rundt, samtidig som alle også har mange andre sideprosjekter. Lokalt helt på trekkspell: Tom Karlsrud fra Ådal'n! En spesiell attraksjon: Ernest Bango fra Budapest er virtuos på det klassiske, særegne instrumentet cymbalom, mye brukt i øst-europeisk sigøynermusikk. Bango-slekten har vært spesialister i generasjoner, og Ernests soloer er verdt inngangen alene!

Orkesteret består av: Helene Waage, Georg Reiss, Tom Karlsrud, Pål Thorstensen, Trond Villa, Ernest Bango og Gjertrud Økland. Da er det bare å fylle salen, folkens!

Det blir billettsalg i døra hvis ledige plasser.
Agora Kulturkafé støttes av Norsk Kulturråd, Ringerike kommune, Kultur og Buskerud Fylkeskommune, Kultur.